YAĞLI BOYA KURSU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
 
 Yağlı boya, resim sanatında yaygın olarak kullanılan boyama tekniğidir. Bağlayıcı madde olarak bitki yağıyla pigmentlerin karışımından elde edilen yağlı boya, kalitesi nedeniyle en çok tercih edilen resim malzemelerinden biridir. Dünya tarihinde 15. yy’da popülerlik kazanmıştır. Yağlı boya kursunda boyanın teknik özellikleri, renkler ve karışımları, malzemeler ve birçok bilgiyi edineceksiniz.

 Yağlı Boya Özellikler;
-Uzun sürede kurur.
-Renk geçişlerini sağlamak için oldukça uygundur.
-Hiperrealist/Realist çalışmalar için ideal boya türlerindendir.
-Zımparalanmış sert yüzeylerde, gramajı yüksek kağıtlarda, tuval/bez üzerinde uygulanabilir.
-Suya dayanıklıdır.
-Kalın katmanlı (dokulu) resim oluşturmak için idealdir.
-Kolaj çalışmalar için uygundur.

Yağlı boya malzemeleri;

1.Boya 
  Beyaz rengin büyük ebatta alınması önerilir. Ana renkler (Sarı, mavi, kırmızı) ve beyaz, siyah renkleri yeterlidir, isteğe göre renk tercihleri arttırılabilir. Başlangıç için Winsor/Newton veya Bigpoint marka tercih edilebilir. İlerleyen süreçte Rembrand veya Vangogh marka boyaları tercih edebilirsiniz.

2.Fırça 
 Farklı ebatlarda en az 3 fırçanızın olmasını tavsiye ederiz. Düz kesik uçlu, yan kesik uçlu, ayrıntı fırçası (kıl fırça), yelpaze fırça, kedi dili fırça olmak üzere çeşitleri vardır. Başlangıç için düz kesik uçlu fırça ve kedi dili fırça çeşitlerini kullanabilirsiniz. Fırçanın kıllarının yumuşak olması kıvamlı boyaları yüzeye aktarmak için kullanımı zorlaştırır. Bu sebepten fırçalarınızın orta sertlikte veya sert olmasını öneririz.
*İlk aşamada yüksek ücretli fırça almanıza gerek yok, fırçalar çabuk deforme olabiliyor.

3.Palet
 Boyaların karıştırmak için kullanacağınız yüzeydir. Düz yüzeye sahip plastik veya ahşap palet alabilirsiniz. Dileyen porselen, cam yüzey veya kullan-at palet temin edebilir.

4.Yağ
 Yoğun olan yağlı boyaları inceltmek amaçlı boyaya eklenir. ‘Keten Yağı’ kullanılması önerilir. Bezir yağı, haşhaş yağı, ceviz yağı da tercih edilebilir. 
Hobi mağazalarından veya aktardan temin edebilirsiniz.

5.Terabentin
 Fırçaları temizlemek amaçlı kullanılan malzemedir. Tercihe göre kokusuz tiner de olabilir. Fırçaları ise uzun süre terabentin veya tinerin içinde bekletmemek gereklidir.


6.Spatula 
 Boyayı karıştırmak için kullanılır. Metal uçlu veya plastik uçlu spatula tercih edebilirsiniz. Başlangıç olarak kısa uçlu, dar spatulaları öneririz. Ayrıca spatula tuvale kalın katmanlı boya yerleştirmek için de fırça görevi görebilir.

7.Yüzey
 İlk aşamada ‘tuval’ ismi verilen bez yüzeye uygulama yapılabilir. Hobi mağazalarından istediğiniz ölçülerde temin edebilirsiniz. Tuval bezlerinin de kaliteleri vardır. Hazır alınan tuvaller genelde astarlanmış olur. Tuvalin bez yüzeyi iyi gerdirilmiş ve arkasını göstermeyecek kadar kalınlıkta olması yeterlidir.
 Dilerseniz kalın gramajlı (500 gr-600 gr) yağlı boya kağıtlarını veya keten kumaş yüzeyi de tercih edebilirsiniz.

8.Vernik
 Boya kullanım aşamasında yağ ile birlikte veya resmin bitiminde, kuruduktan sonra yüzeye uygulanır. Sentetik veya yarı sentetik şeffaf vernik kullanılabilir. Dilerseniz sprey vernik de tercih edebilirsiniz.

9.Şovale
 Tuvali yerleştirdiğiniz resim aracıdır. Masa üstü ve ayaklı olarak tercih edebilirsiniz. Büyük ölçülerde çalışılacaksa ayaklı şovale önerilir. Kursumuzda şovalelerimiz mevcuttur, almanıza gerek yoktur.

Başlangıç için öneriler;
-Boya yapacağınız yüzeyi seçtiğiniz görsele uygun olacak renkle astar boya atmanızı öneririz. Astar boyanızı attıktan sonra tuvali en az bir gün bekletmeniz gerekir.
-Boyaları inceltmek için kullacağınız yağın içerisine bir iki damla vernik atarsanız boyanızın daha parlak olmasını sağlarsınız ve kuruma süresini kısaltırsınız.
-Fırçalarınızı, boyayla işiniz bittiği gibi terabentinle temizleyip mümkünse arap sabunu ile yıkamanızı öneririz. Böylelikle fırça ömrünü uzatmış olursunuz.
-Ana renklerin karışımıyla çeşitli renkler oluşturabilirsiniz.
-Renk karışımlarını fırça ile değil spatula ile yapmalısınız. Böylelikle fırçalarınız zarar görmemiş olur.
-Resim yaparken yanınızda mutlaka bez parçası, peçete veya ıslak mendil bulunmalıdır. Fırçayı temizlemek ve kurulamak için gereklidir.
-Resmin kuruma evresinde tozlu ortamdan uzakta kurutmanızı tavsiye ederiz. Islak zemine kuruma sürecinde toz zerreleri yapışabilir. Kuruma işleminden sonra sıvı vernikle veya sprey vernikle tablonuzu verniklemelisiniz. Böylelikle parlak ve uzun süre korunabilir bir yüzey elde etmiş olursunuz.
-Boyalarınızı inceltmek için terabentin kullandığınız takdirde boyanın kalitesini bozmuş olursunuz. Boyaya katacağınız yağ ise çok olursa kıvamını biraz daha koyulaştırmak için boya eklemelisiniz.
-Boya tüpünün üzerinde küçük kare kutu vardır. Bu kutu saydamlık ve kapatıcı özelliklerini gösterir.
-Eğer şeffaf bir görünüm elde etmek istiyorsanız boyanızdaki  kutunun beyaz olmasına dikkat etmelisiniz.
 

WORKSHOPLAR HOBİ KURSLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK KURSU KONSERVATUVARA HAZIRLIK KURSU
Ücretsiz Deneme Dersi İstiyorum 0539 238 82 98
WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?