Bağlama Çalmayı
En eğlenceli metot ile
En uygun fiyata
Kolay şekilde öğrenmek istiyorsanız
ÜCRETSİZ TANITIM DERSİNE DAVET EDİYORUZ!
Kişiye Özel Ders Programı ile ister Hobi Bağlama Dersi Olarak İsterseniz Konservatuar Sınava Hazırlık için M.E.B Şişli Sanat Kursu'na Bekliyoruz
Şişli Sanatta bağlama derslerinde öncelikle duruş, oturuş, temel nota aktarımları ile başlanıp ilk aydan itibaren basit parçalar çalınmaya başlanmaktadır. Nota bilgileri akort ayarları, farklı bağlama düzenleri değişik yörelere ait eserler, popüler türküler, klasik halk türküleri çalınmaktadır.
Bağlama tüm ezgilere ve çok etkili sese sahip bir enstrümandır. Şişli Sanat olarak uzman eğitmenlerimizle verilen kurslarımızın öncelikli amacı müzik sevgisini aşılamak, beynin mantıksal işleyişini arttırmak, müzik duygusunu geliştirmektir. Çünkü müzik aklımıza değil kalbimize seslenir. Hayatımız bir şarkıdır.
Kimi zaman neşelendirir bu şarkılar kimi zaman hüzünlendirir ama ne olursa olsun bizimledir ve içimizdedir. Çünkü insan hayatı müziğin bir parçasıdır. Bağlama öyle bir tindir ki kimsenin anlatamadığı ama herkesin bildiği şeyleri anlatır bizlere.
Bağlama direk ruhla bağlantı kurduğu için insan üzerindeki en etkili enstrümanlardan biridir. Hiç kimse yoktur ki müzikle ilgisi olmasın. Müziksiz insan yaşamını hayal etmek imkansızdır. Günümüzün stresli yaşantısından bir an olsun uzaklaşmak için insan hayatının, müziğin bir parçası olabilmek için Şişli Sanat olarak buradayız.
Bağlama çalmak ve tellerle olan ilişkileri güçlendirebilmek, görme ve kas hareketlerimizi geliştirmek çok yönlü bir koordinasyon aktarmasını sağlamayı amaçlamaktayız.
Bağlama ülkemizde kullanılan ve en yaygın olan Türk halk çalgısıdır. Ebatlarına ve yörelerine göre bu çalgıya Tambura, Cura, Kopuz ırızva, Çögü, Bozuk, Divan sazı, Bağlama gibi isimler verilmiştir.
Bağlama Türk halk müziğimizin hemen hemen her bölgesinde en sık kullanılan, genelde yedi ve dokuz telli olup mızrap(tezene) ile çalınan ses genişliği yaklaşık iki oktav olan, tahta telli çalgıya bağlama denir. Bağlamanın atası olarak Kopuz gösterilmektedir. Bu iki çalgı da gerek çalım gerek şekil itibari ile birbirine oldukça benzerdir. Çalgının adını sapında bulunan perdelerin ve tellerin bağlanmasından esinlenerek konulduğu düşünülmektedir. Bağlama kısaca armudu andıran tekne (gövde) teknenin üzerine yapıştırılan göğüs ve sap kısımlarından oluşmaktadır. Göğüs kısmında bulunan üst eşik üzerine gerilen teller yine sap kısmında bulunan burgular yardımı ile akort edilmektedir.
Tambura
Bağlamadan daha küçüktür. Divan sazından bir oktav tizdir ve divan sazının curası olarak bilinir. Bağlamadan da dört ses daha tizdir. Alt (re), orta (do) seslerine akort edilir. Form boyu 38 cm, sap boyu 50 cm, tel boyu 80 cm, form eni ve derinliği 22.8 cm'dir.
Cura
Cura mızrapla ya da tellere parmakla vurularak çalınır. Ama genelde tek başına çalınan bir çalgı değildir. Yaygın olarak öbür sazlarla birlikte çalınır. Bağlamanın bir oktav tizine ayarlanan sesi, öbür sazların içinde belirginleşerek ezgiye hareket ve renk katar. Oyun havalarının kıvrak ve hareketli çalınış biçimine uygun bir çalgıdır.
Kopuz
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır.
Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı. Teknik olarak çalgı bağlama ailesi içinde değerlendirilmelidir. Bunun yanında diğer önemli telli çalgılar arasında Iklığ ve Gizek adı verilen yaylı olanlar ile Yatuğan denen ve yatık olarak çalınanlar yer alır.
Divan Sazı
Bağlama ailesi içinde büyük boy bir bağlama türüdür.
Tekne boyu 48–52 cm, sap boyu 65–66 cm, tel uzunluğu 104106 cm. dir. Alta iki 0.30 mm, ortaya bir tane 0.20 ve bir tane kalın sırma, üste ise bir tane 0.30 mm ve bir tane kalın bam teli takılır. Bağlamadan 5 ses pese akortlanır. Tanburu andıran tok ve mistik bir sesi vardır. Uzun hava açılışlarında kullanılmaya çok uygun bir sazdır.
Şişli Sanat olarak alanlarda uzman özenle seçilmiş eğitmenlerimiz tarafından verilen bağlama biz Türk halkının hissettiklerini müziğe aktarmakta kullanılan en bilinen enstrümandır. Şişli Sanat kursu kurulduğu günden itibaren eğitim çizgisini koruyan sistemli bilinçli alanında uzman eğitimciler ile köklü bir sanat kursudur. Bu zamana kadar yüzlerce öğrenci yetiştirmiş ve yetiştirmekte olan kursumuz her geçen gün büyümekte ve kendisini göstermektedir.
Bağlamada yıllardır hazırlamış olduğumuz metotlar üzerinden öğretilmektedir.
Sürecin doğru ve verimli bir şekilde gerçekleşmesi kişilerin bağlama çalmayı geliştirebilmesi çalgısında düzenli bir şekilde ilerlemesi en etkili rolü oynayan öğretmenlerimizle Şişli Sanatla mümkün olacaktır.
Sizde Şişli Sanatla keyifli bir şekilde istediğiniz parçaları çalıp duyguları özgürce ifade edebilmemiz için Şişli Sanat olarak hizmet sunma amacındayız.
Önemli olan başlamaya karar vermek ve siz de yapabilirsiniz deyip Bağlama Kursu için sizi Şişli Sanata bekliyoruz.
ÖNEMLİ NOT* Bire bir özel ders alan öğrenci 4 derste 1 ders erteleme hakkına sahiptir ve 1 gün önce MESAİ SAATLER İÇİNDE gelemeyeceğinin haberini verirse ancak o zaman telafi dersi alabilir aksi takdirde sözleşmede belirttiği gibi DERSLERİ işlenmiş sayılacaktır. Sağlık veya istirahat raporu ile geçerli tarihlerde Telafi dersleri eklenecektir
7 yaş ve üzeri herkes katılabilir
Sınıflarda birebir özel ders verilmektedir
İlk ücretsiz Deneme Dersinde şart değil ama Bağlama Kursu’na başlamadan Hocamızın tavsiyesi ile satın alabilirsiniz.
Tabi, tavsiye edebileceğimiz müzik enstrümanları satan mağazaların önerisinde bulunabiliriz.
Kişinin yeteneğine ve çalışmasına göre değişiklik gösterse de tam olarak 6 ile 12 ay arasındadır.
Dersin içeriğinde nota eğitimi mevcuttur.